5 zásad, aby se slivovice nezakalila
Přečtěte si naše rady a tipy, jak a čím ředit slivovici a to tak, aby se vám nezakalila.
1. Na procentech záleží
Čím větší procenta bude mít výsledná zředěná pálenka, tím menší pravděpodobnost zákalu hrozí. V našich českých končinách se většina slivovic ředí na koncentraci alkoholu 50–52 %. Naproti tomu u našich německých sousedů se alkohol dořeďuje na 40–45 % objemových. Taková nízká koncentrace sice dává lépe vyniknout vůni a chuti, ale také je mnohem vyšší riziko zákalu.
2. Voda musí mít stejnou teplotu jako pálenka
Pokud bude teplotní rozdíl mezi vodou a ředěnou slivovicí příliš velký, může se vám destilát zakalit. Jestliže už předem víte, že je riziko zakalení vysoké, myslete na to už při filtraci pálenky a provádějte ji za nízké teploty.
3. Spočítejte si, kolik vody doplnit
K ředění pálenky nepotřebujete pokročilou matematiku ani raketovou vědu – stačí vám úplně obyčejná tabulka. Dosaďte do ní, jaký je původní objem a koncentrace pálenky, a doplňte, jakou koncentraci chcete po ředění. Tabulka vám sama spočítá, jakým množstvím vody musíte slivovici naředit.
4. Využijte měkkou vodu
Na původu vody tolik nezáleží, důležitá je její kvalita, tvrdost – respektive v tomto případě měkkost – a obsah minerálních látek. Voda musí být při ředění pálenky měkká nebo měkčená. Můžete také použít destilovanou vodu pro potravinářské účely.
5. Voda nesmí obsahovat příliš minerálních látek
Slivovici neřeďte minerální vodou ani vodou převařenou z kohoutku – mají totiž trochu jiné složení. Můžou obsahovat velké množství minerálních látek, především vápník a železo, které způsobují zákal alkoholu, jenž se špatně odstraňuje a často nejde odstranit vůbec.
Tip: Jestliže vaše voda obsahuje příliš minerálů, můžete ji demineralizovat pomocí reverzní osmózy.
Vodu pro ředění slivovice si raději otestujte
Pokud chcete na ředění pálenky použít vlastní vodu, nechte si ji nejprve otestovat. Předejdete tak nepříjemnému zákalu a zjistíte, které parametry je potřeba vylepšit, aby se vám pálenka povedla dokonale.